Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
 πασχαλινοί προβληματισμοί…
ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΕΛΗΝΤΑΔΑΚΗΣ
ΚΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
(Δημοσιεύτηκε στην Αυγή)
Τα γκάλοπ (και οι αντίστοιχες εταιρείες που τα κατασκευάζουν) δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του Μάρκετινγκ και του εμπορικού – κερδοσκοπικού κυκλώματος,  αυτός είναι ο παραμένων σκοπός τους. Βέβαια, πολλοί διαφημιστές, ανάμεσά τους και ο μέντορας τους ο Ογκίλβι, δεν τα εκτιμούν ιδιαίτερα.
Σημασία δεν έχουν οι διευκρινήσεις που δίνονται, από τις γκαλοπεταιρείες, ότι αποτυπώνουν μια «στιγμή», ότι είναι μια «φωτογραφία» των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, αλλά η προβαλλόμενη «αλήθεια» τους. Είναι η «αρχή» της επαναληψιμότητας και της προβλεψιμότητας της ανθρώπινης συμπεριφοράς: Τάχα, αυτό που κατέγραψε το γκάλοπ (στο περιορισμένο δείγμα που διενεργήθηκε) θα επαναληφθεί στο σύνολο του πληθυσμού, επειδή η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι προβλέψιμη, δεν κρύβει εκπλήξεις. Στα προηγούμενα βέβαια προστίθενται και άλλες επιφυλάξεις για την επιστημονικότητα των γκάλοπ, για το πώς διατυπώνεται η ερώτηση, για το πώς κατανέμονται αυτοί που δεν εξέφρασαν γνώμη, για το άν τελικά ερωτήθηκαν κάποια άτομα…
Όταν το γκάλοπ ολοκληρωθεί δημοσιεύεται με συνοδεία  χρωματιστών  ραβδωτών, γραφημάτων. Όπως ο ψευδοπροφήτης των βιβλικών χρόνων δεν κοινοποιούσε τις «συνομιλίες» του με τον «θεό», έτσι και ο «φάκελος» της  εταιρείας παραμένει απρόσιτος στον «αδαή» λαό που καλείται να δεχτεί τα συμπεράσματά της.
Τα πράγματα είναι όμως χειρότερα από τη Βιβλική Εποχή, γιατί τότε ο ψευδοπροφήτης κινδύνευε να χλευαστεί, ακόμα και να λυντσαριστεί, ενώ σήμερα τα «ΜΜΕ» στηρίζουν και επικυρώνουν την γκαλοπική προφητεία. Οι «αναλύσεις» στα πάνελ, το περισπούδαστο ύφος των παρουσιαστών με τη συμμετοχή των πολιτικών αποτελούν την «ομολογία πίστης» στην προφητεία που διατυπώνεται, κατόπιν παραγγελίας και έναντι αμοιβής. Σε αυτή την «μεταφυσική» συμμετέχει και η Αριστερά που υποτίθεται πως έχει κάνει εμβόλιο εναντίον της μεταφυσικής γενικότερα.
Είναι κοινοτοπία, αλλά αλήθεια, ότι τα γκάλοπ αποτελούν αυτοπραγματοποιούμενες προφητείες (όπως οι προβλέψεις για την άνοδο των μετοχών), αν τις πιστέψεις και  αγοράσεις επαληθεύονται και… χάνεις. Η γκαλοπεταιρεία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς «ομολογία πίστης», η παραμικρή αμφισβήτηση μπορεί να την καταστρέψει, για αυτό κάνει «δώρα»: Προς στιγμήν «χαρίζει» υψηλά ποσοστά  σε κάποιο πολιτικό φορέα, που αν τα δεχτεί, και τα χρησιμοποιήσει στην πολιτική επιχειρηματολογία του, ακολούθως τον… κονταίνει. Θυμόμαστε  ότι κάτι τέτοιο συνέβη και  στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αριστερά, ως δύναμη κοινωνικής αμφισβήτησης, οφείλει να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη μέθοδο πλύσης εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές, για δύο λόγους:
-Η διακύβευση  δεν είναι μόνο η απόκρουση κάποιων αντιλαϊκών μέτρων.
-Οι δυνάμεις του Σύγχρονου Ολοκληρωτισμού και της Ξένης Κατοχής δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν το οποιοδήποτε μέσον, προκειμένου να αφοπλίσουν από την ψυχή του λαού την ελπίδα και το αγωνιστικό ήθος.
Η Αριστερά, και όλες  οι  αντιμνημονιακές δυνάμεις,  πρέπει να διευκρινίσουν  ότι τα γκάλοπ δεν αποτελούν  στοιχεία και να καλέσουν  τον λαό να τα αγνοεί. Η  νομιμοποίηση των γκάλοπ οδηγεί σε  ιδεολογική  ήττα, και αποτελεί την σιωπηλή συναίνεσή  στον σκληρό ψυχολογικό πόλεμο που δέχεται ο Ελληνικός Λαός από τη Νέα Τάξη.