Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ένα τραγούδι από την Ευρώπη (A Song For Europe) - Ταινία


Ένα τραγούδι από την Ευρώπη (A Song For Europe) - Ταινία

Είδος ταινίας: Πολιτική Προπαγάνδα

Ηθοποιοί: David Suchet & Maria Schneider

Σκηνοθεσία: John Goldschmidt
Ημερομηνία κυκλοφορίας: ταινία του 1985

O Στήβεν Ντάιερ , ένα στέλεχος που εργάζεται για μια γιγαντιαία ελβετική, πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων, αποφασίζει να καταγγείλει τον εργοδότη του για τις παραβιάσεις των κανονισμών συναλλαγών της [τότε]  ΕΟΚ. Ένα βράδυ στη Βασιλεία της  Ελβετίας, αφήνει το σπίτι του για να δημοσιεύσει την καταγγελία του,  πράγμα που τον οδηγεί  σε συνέπειες για τη ζωή  και  την καριέρα του .
Πολιτική προπαγάνδα υπέρ της «άγιας» Ευρώπης και κατά της «κακής» Ελβετίας. Υπονοεί ότι μόνο οι ελβετικές πολυεθνικές φαρμάκου εκμεταλλεύονται, ενώ στην τότε  ΕΟΚ (και νύν ΕΕ) όλα πηγαίνουν «μέλι γάλα»...
Σε αυτό το μπλογκ, μειοψηφικά παρουσιάζονται ταινίες Καλτ (Cult) ή Σινεφίλ (Cinephile). Οι περισσότερες ανήκουν στην Δημοφιλή Κουλτούρα – είναι ταινίες που έχουν πλοκή και  διασκεδαστικό χαρακτήρα. Επίσης η υπόθεση της ταινίας, οι κεντρικοί ήρωες  και το προβαλλόμενο μήνυμα δεν συμφωνούν κατ’ ανάγκη με την πολιτική φιλοσοφία του μπλογκ.
Οι ταινίες επιλέχτηκαν για τα συγκεκριμένα πολιτικά στοιχεία που βρίσκονται είτε στο φόντο της ταινίας είτε στην υπόθεσή της και τα αναφέρουμε στην παρουσίασή  με δικά μας  σχόλια.