Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Γερμανοί Ξανάρχονται (ταινία)



Οι Γερμανοί Ξανάρχονται (ταινία)
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος - Χρήστος ΓιαννακόπουλοςΠρωταγωνιστές: Βασίλης Λογοθετίδης, Νίτσα Τσαγανέα, Νάσος Κεδράκας, Ίλυα Λιβυκού
Πρώτη προβολή: 5 Ιανουαρίου 1948
Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα βλέπει τα εμφύλια πάθη να θεριεύουν και όλοι να έχουν ξεχάσει το δράμα της Κατοχής. Μια μέρα στον ύπνο του βλέπει ένα όνειρο πως οι Γερμανοί ξανάρχονται και όλοι αρχίζουν να ξαναζούν την αγριότητα που ζούσαν, μέχρι πριν λίγα χρόνια. Η ταινία φτιάχτηκε για να καυτηριάσει  τον αλληλοσπαραγμό των Ελλήνων. Την ίδια χρονιά που γυρίστηκε, η Ελλάδα πολεμούσε ακόμα την Ελλάδα στα βουνά (που έλεγε και η Βέμπο σ' ένα απ' τα τραγούδια της) μιας και ο εμφύλιος σπαραγμός τελείωσε μόλις ένα χρόνο μετά το 1949! (Από  el.wikipedia  & youtube)

[Ταινία προφητική -ως προς την Νέα Γερμανική Κατοχή που ζούμε πάλι, από τον Απρίλιο του 2010- πολιτική και άκρως διδακτική. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της πολιτικής διαίρεσης (Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά), αλλά ενωμένοι οι Έλληνες να αγωνιστούμε να διώξουμε για δεύτερη φορά τους Γερμανούς και τους δωσίλογους συνεργάτες τους. Δύο στρατόπεδα υπάρχουν:

1.    Των Ελλήνων: της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και της Ευημερίας.

2.    Των Γερμανών και των δωσίλογων: της Ξένης Κατοχής, της Νέας Τάξης και της εξαθλίωσης]


Σε αυτό το μπλογκ, μειοψηφικά παρουσιάζονται ταινίες Καλτ (Cult) ή Σινεφίλ (Cinephile). Οι περισσότερες ανήκουν στην Δημοφιλή Κουλτούρα – είναι ταινίες που έχουν πλοκή και  διασκεδαστικό χαρακτήρα. Επίσης η υπόθεση της ταινίας, οι κεντρικοί ήρωες  και το προβαλλόμενο μήνυμα δεν συμφωνούν κατ’ ανάγκη με την πολιτική φιλοσοφία του μπλογκ.

Οι ταινίες επιλέχτηκαν για τα συγκεκριμένα πολιτικά στοιχεία που βρίσκονται είτε στο φόντο της ταινίας είτε στην υπόθεσή της και τα αναφέρουμε στην παρουσίασή  με δικά μας  σχόλια.