Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία πρόθυμες να δανείσουν


Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία πρόθυμες να δανείσουν
[ ΔΝΤ & Τρόικα δεν είναι μονόδρομος]

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Η Ιταλία ψάχνει λεφτά στην Κίνα και η Κύπρος στη Ρωσία, καθώς, ειδικά η πρώτη, πληρώνει καθημερινά υψηλότερο τίμημα για τα ευρώ που δανείζεται από τις αγορές.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι επιβεβαίωσε χθεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Financial Times» και «Wall Street Joutnal» για ιταλικό αίτημα δανειοδότησης από την Κίνα, λέγοντας ότι συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους την προηγούμενη εβδομάδα. […]
Η Ιταλία με δημόσιο χρέος 1,9 τρισ. ευρώ, μεγαλύτερο από όσο είναι το χρέος της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μαζί, έχει γίνει πλέον το επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. […]
*Χρηματοδότη εκτός ευρωζώνης αναζητεί και η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα δανεισμού λόγω των στενών σχέσεων κυπριακού και ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Κούντριν: Κοντά σε συμφωνία
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, μιλώντας χθες σε συνέδριο του «Ρόιτερ» στη Μόσχα, δήλωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία μακροπρόθεσμου δανεισμού με τη Λευκωσία. Η Ρωσία είναι, επίσης, μία από τις μεγαλύτερες κατόχους συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο με περισσότερα από 540 δισ. δολάρια.
Η Κύπρος έχει περί το 1 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν το 2012 και σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων συζητά με τη Ρωσία το ενδεχόμενο σύναψης πενατετούς δανείου αξίας 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
**Σύμφωνα, με δημοσίευμα της βραζιλιάνικης εφημερίδας «Valor Economico», οι χώρες της λεγόμενης ομάδας BRIC (από τα αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Κατά την εφημερίδα, σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών αυτών στις 22 Σεπτεμβρίου, στην Ουάσιγκτον. Ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα δήλωσε ότι οι χώρες της BRIC θα συζητήσουν την κρίση της ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.