Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Υποτιμήθηκε 8% το ελβετικό φράγκο...

Υποτιμήθηκε 8% το ελβετικό φράγκο
αντί του ευρώ με παρέμβαση της SΝB
Πηγή: Express.gr  07/09/11-08:50
ΣE νέα περιδίνηση εισήλθαν χθες οι διεθνείς αγορές μετά την «έμπρακτη υποτίμηση» του ελβετικού φράγκου από τις αρχές της Ελβετίας. […].

Μετά την αδυναμία αναχαίτισης της πολύμηνης ανατίμησής του, η Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας (SNB) έθεσε πλαφόν στην ισοτιμία με το ευρώ στα 1,20 φράγκα. Το πιστωτικό ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος και θα αγοράζει ευρώ αν η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος υποχωρεί κάτω από τα 1,20 ελβετικά φράγκα. Το εθνικό νόμισμα της Ελβετίας θεωρείται ένα από τα «ασφαλή καταφύγια», στα οποία καταφεύγουν οι επενδυτές για να διασώσουν τα κεφάλαιά τους σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Τελικά η διαρκής ανατίμησή του στράφηκε κατά των ελβετικών επιχειρήσεων, σε περιόδους ισχυρού ανταγωνισμού. […]. Η απόφαση της SNB αυτομάτως προκάλεσε την υποτίμηση του νομίσματος πάνω από 8%. 
Σχόλιο:Η Ελβετία που είναι ανεξάρτητο κράτος έπραξε το αυτονόητο: σκεπτόμενη όχι μόνο το τραπεζικό κεφάλαιό της, αλλά και την υπόλοιπη οικονομία της,(κλωστοϋφαντουργίας, αγροτικών προϊόντων, χημικών, χαρτιού, μεταλλουργίας, μηχανημάτων κτλ) προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος της για να κάνει ακόμα ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα της.
Η Ελλάδα που τελεί υπό κατοχή, παρά την φοβερή οικονομική ύφεση και ανεργία, δεν μπορεί να ξεφύγει από την μέγγενη του «σκληρού» ευρώ που τις έχουν επιβάλλει οι Γαλλογερμανοί. Η Ελλάδα εάν είχε Εθνικό Νόμισμα (Δραχμή) θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια λογική  υποτίμηση για να προστατεύσει την οικονομία και την απασχόληση της, έναντι των «συμμάχων».
Αντίθετα ο επιστρατεύεται ένας ολόκληρος μηχανισμός Μαύρης Προπαγάνδας, συκοφαντίας  και αντιστροφής της πραγματικότητας γύρω από το Εθνικό μας  Νόμισμα.
Σε αυτό τον μηχανισμό εντάσσονται εκτός από τον Δικομματισμό και κάποιοι «εθνικιστές»  που ισχυρίζονται  «πρώτα ανάπτυξη  μετά δραχμή», λες και μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα με «σκληρό» νόμισμα – τη στιγμή που ακόμα και  η Ελβετία «μαλακώνει» το νόμισμά της.
   Η όλη αντιμετώπιση θυμίζει τον «εθνικισμό» των Ταγμάτων Ασφαλείας και της ΕΣΠΟ κατά την πρώτη γερμανική κατοχή 1941-1944, που ανησυχούσαν μήπως φύγουν οι Γερμανοί – σήμερα, οι πολιτικοί απόγονοι των Ταγμάτων Ασφαλείας, στηρίζουν  το γερμανικό ευρώ.